Hitchcock: The Master of Suspense



Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock) ήταν Άγγλος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1980 στο Λος Άντζελες.

Ο Χίτσκοκ έπιασε δουλειά σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920. Η δουλειά του ήταν να σχεδιάζει τους τίτλους αρχής των ταινιών. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Always Tell Your Wife αρρώστησε και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει για να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανάθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία που ήταν ο Αριθμός 13. Μετά από λίγο καιρό όμως το στούντιο έκλεισε. Ο Χίτσκοκ στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το Pleasure Garden και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης.



Μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία του '30, με ταινίες όπως τα 39 σκαλοπάτια, Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά, Σαμποτάζ, με το ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Όταν επισκέφθηκε το Χόλυγουντ το 1940, όλοι οι παραγωγοί των μεγάλων στούντιο του έκλεισαν την πόρτα γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο χώρο. Τελικά, ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ του πρόσφερε ένα επταετές συμβόλαιο. Του ανέθεσε αρχικά μια ταινία για τον Τιτανικό, αλλά το σχέδιο τελικά απορρίφθηκε και του ανέθεσε τη Ρεβέκκα. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1940, αλλά φυσικά το Όσκαρ πήγε στον παραγωγό και όχι στον Χίτσκοκ. Για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το Ψυχώ, γύριζε τη μια ταινία πίσω από την άλλη. Το 1955 συμφώνησε να προλογίζει μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει, που σημειωτέον, διήρκεσε δέκα χρόνια.

Μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του Ψυχώ άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες όλο και πιο αραιά. Από το 1977 μέχρι και το θάνατό του, δούλευε πάνω στη δημιουργία ενός φιλμ με τίτλο The Short Night. Μετά το θάνατό του, ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Φρίμαν εξέδωσε την τελική εκδοχή του σεναρίου. Προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 (Ρεβέκκα), το 1942 (Υποψίες), το 1945 (Η σωσίβια λέμβος/Ναυάγιο) το 1946 (Νύχτα αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλώς μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δε το κέρδισε ποτέ." (oscars και μλκς!!!)

Πηγή: Βικιπαίδεια.

25 Ταινίες Σταθμοί της Καριέρας του:

1934 - The Man Who Knew Too Much


Ο Bob Lawrence, η γυναίκα του Jill και η κόρη τους, Betty, βρίσκονται στη Σουηδία για διακοπές. Θα γνωριστούν με τον μυστηριώδη Louis Bernard, ο οποίος θα πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, αλλά προτού πεθάνει, θα τους ενημερώσει για μια επικείμενη απόπειρα δολοφονίας. Το προβλήματα για το ζευγάρι αρχίζουν όταν η κόρη τους απαχθεί έτσι ώστε οι γονείς να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό αν θέλουν να την ξαναδούν ζωντανή.

1935 - The 39 Steps


Ο Richard Hannay δέχεται να βοηθήσει μία γυναίκα που καταδιώκεται από ξένους μυστικούς πράκτορες, αλλά όταν αυτή δολοφονείται, ο Richard είναι ο βασικός ύποπτος και για να αθωωθεί, θα πρέπει να σταματήσει από μόνος του τους κατασκόπους που θέλουν να κλέψουν απόρρητα κυβερνητικά ντοκουμέντα.

1937 - Young and Innocent


Μία διάσημη ηθοποιός εντοπίζεται νεκρή σε μια παραλία από έναν πρώην εραστή της, τον συγγραφέα Robert Tisdall και όταν αυτός τρέχει να καλέσει την αστυνομία, δύο αυτόπτες μάρτυρες νομίζουν πως είναι ο δολοφόνος που πάει να το σκάσει απ΄τον τόπο του εγκλήματος. Τελικά ο Robert συλλαμβάνεται, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει απ΄το δικαστήριο με τη βοήθεια της Erica Burgoyne, κόρη του Διοικητή της Αστυνομίας!!! Στην αρχή η Erica δεν πιστεύει στην αθωότητα του Robert, αλλά σταδιακά πείθεται και τον βοηθά να βρει τον άντρα με το τικ στα μάτια. Δυστυχώς, αυτό είναι το μοναδικό τους στοιχείο για το δολοφόνο!!!

1938 - The Lady Vanishes


Η Iris Henderson ταξιδεύει με τραίνο στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίζεται με την καλοσυνάτη ηλικιωμένη κυρία Froy και πιάνουν συζήτηση και με άλλους επιβάτες. Κάποια στιγμή η Iris θα κοιμηθεί για λίγη ώρα και όταν ξυπνήσει, η κυρία Froy θα έχει εξαφανιστεί και το πιο παράξενο είναι πως κανένας απ΄τους υπόλοιπους επιβάτες δεν θυμάται την εξαφανισμένη κυρία Froy!!! Ένας ψυχίατρος, συνεπιβάτης στο τραίνο, καταλήγει στο (βολικό) συμπέρασμα πως η Froy δεν υπήρξε ποτέ και πως ήταν αποκύημα της φαντασίας της Iris, η οποία όμως είναι σίγουρη πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή την εξαφάνιση και με τη βοήθεια ενός μουσικού, θα προσπαθήσει να εντοπίσει την κυρία Froy προτού το τραίνο φτάσει στον προορισμό του.

1940 - Rebecca


Μια αφελής νεαρή γυναίκα παντρεύεται τον πλούσιο χήρο Maxim de Winter και μετακομίζει στο αρχοντικό του, στο κτήμα Manderlay. Εκεί δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως η μνήμη της νεκρής Rebecca, πρώτης συζύγου του Maxim, είναι κυρίαρχη ακόμα και στο υπηρετικό προσωπικό και κυρίως στην οικονόμο, κυρία Denvers, που προσπαθεί να την οδηγήσει στην τρέλα! Κανείς δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το θάνατο της Rebecca, της πρώτης κυρίας του Manderlay!!!

1941 - Suspicion


Μια νεαρή ντροπαλή Αγγλίδα, η Lina McLaidlaw, παντρεύεται τον γοητευτικό πλούσιο ευγενή Johnny Aysgarth, αλλά αμέσως μετά το ταξίδι του μέλιτος, κάποια γεγονότα θα την πείσουν πως παντρεύτηκε έναν δολοφόνο και πως το επόμενο θύμα του, θα είναι η ίδια!!! Η Lina κυριεύεται από φόβο και δεν μπορεί να δεχτεί ούτε ένα ποτήρι γάλα απ΄τα χέρια του άντρα της!!! Άραγε είναι βάσιμες οι υποψίες της;

1942 - Saboteur


Ο Barry Kane, εργάτης σε εργοστάσιο παραγωγής αεροσκαφών, κατηγορείται άδικα για τον εμπρησμό του εργοστασίου που είχε ως συνέπεια και το θάνατο του καλύτερου φίλου του! Αρχίζει λοιπόν έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξει την αθωότητά του. Ακολουθώντας διάφορα στοιχεία, θα καταλήξει στη Νέα Υόρκη (και στο άγαλμα της ελευθερίας) με την ελπίδα να εντοπίσει τον πραγματικό saboteur και να καταφέρει να καθαρίσει το όνομά του.

1943 - Shadow of a Doubt


Μια νεαρή κοπέλα αρχίζει να υποψιάζεται πως ο πολυαγαπημένος της θείος Charlie, που επισκέφτηκε πρόσφατα την οικογένειά της, μπορεί και να μην είναι αυτό που δείχνει και ο κόσμος της αρχίζει να γκρεμίζεται όταν διαπιστώνει πως ακόμα και η ίδια της η ζωή, μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο!!!

1945 - Spellbound


Ο διευθυντής της νευρολογικής κλινικής Green Manors, γιατρός Murchison, βγαίνει σε σύνταξη και αντικαταστάτης του ορίζεται ο γιατρός Edwardes, διάσημος ψυχίατρος. Ο Edwardes καταφθάνει στην κλινική και αμέσως υπάρχει χημεία με την όμορφη, αλλά και αρκετά ψυχρή γιατρό Constance Petersen. Σύντομα όμως γίνεται αντιληπτό πως ο νέος διευθυντής της κλινικής είναι ένας παρανοϊκός απατεώνας που πάσχει από αμνησία!!! Όταν η αστυνομία τον κατηγορεί για την εξαφάνιση του πραγματικού Edwardes, ο απατεώνας , για να γλιτώσει τη σύλληψη, το σκάει μαζί με την Constance που θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να ξαναβρεί τη μνήμη του, αλλά και να βρεθεί και ο εξαφανισμένος Edwardes.

Η ταινία περιέχει μερικές ονειρικές σκηνές που είναι πραγματικά ονειρικές (σουρεαλιστικότατες) μιας και προέρχονται απ΄την συνεργασία του Hitchcock με τον Dali...

1946 - Notorious


Ο πατέρας της Alicia Huberman ήταν κατάσκοπος των Γερμανών στην Αμερική που τον συνέλαβαν κι αυτοκτόνησε στη φυλακή. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, ο κυβερνητικός πράκτορας Devlin ζητά απ΄την Alicia να γίνει μυστικός πράκτορας για λογαριασμό της Αμερικής και να κατασκοπεύει τους ναζιστές φίλους του πατέρα της στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Είναι η μοναδική ευκαιρία που θα της δοθεί ποτέ για να καθαρίσει την ενοχή απ΄το όνομα του πατέρα της κι έτσι η Alicia δέχεται αμέσως, αλλά δεν γνωρίζει πως θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τη ζωή της.

1948 - Rope


Δύο νεαροί άντρες, ο Brandon και ο Philip, στραγγαλίζουν με μια θηλιά τον "κατώτερο" "φίλο" τους, David Kentley, κρύβουν το πτώμα του σ'ενα μπαούλο, το τοποθετούν στο κέντρο του διαμερίσματός τους και καλούν φίλους και συγγενείς του θύματος σε ένα πάρτι που γι'αυτούς αποτελεί έναν αρρωστημένο τρόπο να δοκιμάσουν την τελειότητα του εγκλήματός τους!!! Ένας από τους καλεσμένους όμως, είναι και ο παλιός τους δάσκαλος, ο κύριος Rupert, που δεν θα αργήσει να έχει υποψίες πως κάτι δεν πάει καλά...

Και σαν κινηματογράφηση αυτή η θεατρική ταινία δωματίου ήταν πρωτοποριακή για την εποχής της: Γυρίστηκε με μονοκάμερο και χωρίς μοντάζ!!! Αν δεν κάνω λάθος (δεν είμαι 100% σίγουρος), κάτι αντίστοιχο έκανε και η Ρώσικη Κυβωτός, 54 χρόνια αργότερα!!!

1951 - Strangers on a Train


Ο ψυχωτικός Bruno Anthony, γόνος ευκατάστατης οικογένειας, συναντά στο τραίνο τον διάσημο επαγγελματία τενίστα Guy Haines και του αναλύει τη θεωρία του για το πως δύο εντελώς άγνωστοι... μπορούν να τη βγάλουν καθαρή με φόνο... "criss-cross"!!! Τελικά οι δύο άντρες συμφωνούν, αλλά μόνο ο ένας παίρνει στα σοβαρά τη συμφωνία τους και θα τηρήσει το λόγο του...

1953 - I Confess


Ο Otto Kellar, γεμάτος ενοχές, εξομολογείται στον πάτερ Michael Logan πως διέπραξε φόνο, αλλά όταν οι ερευνητές της αστυνομίας αρχίσουν τις ερωτήσεις, ο ιερέας δεν θα μπορέσει να τους δώσει απαντήσεις και γίνεται ο βασικός τους ύποπτος!!!

1954 - Dial M for Murder


Ένας πρώην τενίστας, ο Tony Wendice, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, Margot Mary Wendice, για να την εκδικηθεί για την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε ένα χρόνο πριν, αλλά κυρίως για να περάσει στα χέρια του η περιουσία της. Όταν το σχέδιο δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσε... αυτοσχεδιάζει ένα ιδιοφυές plan B!!!

Πριν 12 χρόνια, είχαμε δει κι ένα αξιοπρεπέστατο (απ'όσο θυμάμαι) remake.

1954 - Rear Window


Ο φωτογράφος L.B. "Jeff" Jeffries παθαίνει ατύχημα και σπάει το πόδι του. Έτσι πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για 5 ολόκληρες εβδομάδες. Για να καταπολεμήσει την ανία του, αρχίζει να κατασκοπεύει με τα κιάλια του, ολόκληρη τη γειτονιά και σύντομα του γίνεται έμμονη ιδέα πως έχει μετατραπεί σε σιωπηλό μάρτυρα δολοφονίας!!! Άραγε ήταν όντως φόνος ή του παίζει παιχνίδια η φαντασία του;

1955 - To Catch a Thief


Μια σειρά από ληστείες κοσμημάτων αναστατώνουν τη γαλλική Ριβιέρα και ο John Robie, πρώην ληστής κοσμημάτων, γνωστός και ως "The Cat", θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος. Ο μόνος τρόπος να αποδείξει την αθωότητά του, είναι να ξετρυπώσει ο ίδιος τον αληθινό κλέφτη.

1956 - The Wrong Man


Η αληθινή ιστορία του Manny Balestrero, ενός μουσικού που αδίκως κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία και όλοι πίστευαν πως ήταν ένοχος.

1956 - The Man Who Knew Too Much


Ο δόκτωρ Ben McKenna, η γυναίκα του και ο 8χρονος γιος τους, περνούν ευχάριστα τις διακοπές τους στο Μαρόκο όταν γνωρίζονται με τον μυστηριώδη Louis Bernard σε ένα λεωφορείο. Την επόμενη μέρα ο Bernard δολοφονείται στην τοπική αγορά, αλλά προτού ξεψυχήσει, προλαβαίνει να αποκαλύψει στον McKenna μερικές λεπτομέρειες για μια δολοφονική απειλή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. Ενώ ο McKenna βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα, έτοιμος να ενημερώσει τις αρχές... κάποιος τον ζητά στο τηλέφωνο και του λέει πως έχουν απαγάγει το γιο του και πως αν θέλει να τον ξαναδεί ζωντανό, δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν για την επικείμενη δολοφονική απόπειρα.

Το μοναδικό remake στη φιλμογραφία του Hitchcock, είναι μια πολύ καλύτερη ταινία απ΄το πρωτότυπο έργο και κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα καλύτερα remakes όλων των εποχών.

1958 - Vertigo


Ο ακροφοβικός ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, John 'Scottie' Ferguson, προσλαμβάνεται από έναν παλιό του φίλο, τον Gavin Elster, για να ερευνήσει τις παράξενες καθημερινές δραστηριότητες της συζύγου του Gavin, Madeleine. Ο Elster πιστεύει πως η Madeleine αρχίζει να τρελαίνεται και φοβάται μην αυτοκτονήσει. Καθώς λοιπόν προχωρά η έρευνα του Scottie, το αντικείμενο της παρακολούθησης, του γίνεται έμμονη ιδέα...

Για μένα, η καλύτερη ταινία της δεκαετίας του 50 και σίγουρα μία απ΄τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (στις οποίες συγκαταλέγονται κι άλλες του Hitchcock φυσικά!).

1959 - North by Northwest


Ο Νεοϋορκέζος διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας, Roger O. Thornhill, πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα ξένων κατασκόπων που έχουν ως αρχηγό τον Philip Vandamm, που πιστεύει ότι ο Thornhill είναι ο πράκτορας της CIA, George Kaplan. Ο Thornhill καταφέρνει να δραπετεύσει, αλλά καταδιώκεται κατά μήκος της χώρας ενώ προσπαθεί να εντοπίσει τον Kaplan για να καταφέρει να επιβιώσει και να καθαρίσει το όνομά του από μια δολοφονία στον Ο.Η.Ε. που αδίκως του έχουν φορτώσει.

1960 - Psycho


Η Marion Crane κλέβει 40,000$ από έναν πελάτη του αφεντικού της με σκοπό να φτιάξει τη ζωή της με τον αρραβωνιαστικό της. Έχει βραδιάσει όμως και μετά από ώρες οδήγησης, αποφασίζει να διανυκτερεύσει στο χειρότερο πανδοχείο του κόσμου, στο τελείως απομονωμένο πανδοχείο του Norman Bates και της αυταρχικής μητέρας του που θέλει να καθορίζει πλήρως τη ζωή του γιού της! Αυτό βέβαια δεν απασχολεί και πολύ την κουρασμένη Marion. Το μόνο που έχει να κάνει προτού πέσει για ύπνο, είναι ένα χαλαρωτικό ντουζάκι...

Κάπου είχα διαβάσει πως προοριζόταν για τηλεταινία (το συνεργείο ήταν τηλεοπτικό), αλλά προφανέστατα βρήκε υπερβολικά τέλειο για να χωρέσει στις διαστάσεις της μικρής οθόνης... Τέλος να προσθέσω πως το remake είναι ίσως το πιο άχρηστο remake στην ιστορία των remakes!!!

1963 - The Birds


Η Melanie Daniels αφήνει το Σαν Φρανσίσκο κι επισκέπτεται μια μικρή κωμόπολη για να συναντήσει τον Mitch Brenner. Ξαφνικά όμως η πόλη έρμαιο τελείως ανεξήγητων επιθέσεων από κάθε είδους πουλιά και ο αριθμός, η ποικιλία και η μοχθηρία τους, αυξάνονται συνεχώς!!!

1964 - Marnie


Η Marnie Edgar είναι ψευδομανής και κλεπτομανής (κορίτσι για σπίτι που λέμε). Πάντα βρίσκει δουλειά σαν γραμματέας και μετά από λίγους μήνες, ληστεύει τους εργοδότες της κι εξαφανίζεται με πλαστή ταυτότητα. Όταν προσλαμβάνεται στην επιχείρηση του Mark Rutland, κερδίζει αμέσως την προσοχή του νέου της αφεντικού. Ένα βράδυ, λίγους μήνες μετά την πρόσληψή της, ο Mark την εμποδίζει απ΄το να κλέψει την εταιρεία του και να το σκάσει όπως συνηθίζει... Την αναγκάζει να τον παντρευτεί αν δεν θέλει να καταλήξει στη φυλακή κι αυτή, μην έχοντας καλύτερη επιλογή, δέχεται. Το ταξίδι του μέλιτος για τους νεόνυμφους, αποδεικνύεται καταστροφικό καθώς η Marnie δεν αντέχει να την αγγίζει κανένας άντρας. Μόλις επιστρέφουν σπίτι τους, ο Mark προσλαμβάνει έναν μυστικό ντετέκτιβ για να ερευνήσει το παρελθόν της συζύγου του, έτσι ώστε να μπορέσει να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματά της.

1966 - Torn Curtain


Ο Αμερικάνος επιστήμονας, καθηγητής Michael Armstrong, καταφθάνει μαζί με την αρραβωνιαστικιά του στην Κοπεγχάγη με αφορμή ένα συνέδριο στο οποίο είναι προσκεκλημένος. Ξαφνικά ο Armstrong μεταβαίνει στη Στοκχόλμη (Αν. Γερμανία) και δημοσίως ανακοινώνεται πως θεωρείται λιποτάκτης. Αυτό βέβαια αποτελεί μέρος ενός συγκαλυμμένου σχεδίου. Η πραγματική αποστολή του Armstrong είναι να κλέψει ένα κρυφό μαθηματικό τύπο από έναν καθηγητή και μόλις τα καταφέρει, θα πρέπει να αυτοσχεδιάσει για να επιστρέψει πίσω...

1972 - Frenzy


Το Λονδίνο τρομοκρατείται από έναν serial killer που δολοφονεί γυναίκες, στραγγαλίζοντάς τες με μια γραβάτα. Ένα απ΄τα θύματα είναι και η πρώην σύζυγος του Richard Blaney κι έτσι γίνεται ο βασικότερος ύποπτος για την αστυνομία... Μόνο που αυτός ο ύποπτο, είναι αθώος. Βέβαια ο πραγματικός δολοφόνος, δεν βρίσκεται και πολύ μακριά...

Επίσης έχω δει και τις εξής 8:

Blackmail (1929), Sabotage (1936), Foreign Correspondent (1940), The Paradine Case (1947), Stage Fright (1950), The Trouble with Harry (1955), Topaz (1969) και Family Plot (1976, η τελευταία του ταινία).

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη φιλμογραφία του. Βέβαια υπάρχει και το hitchcock.tv...

Παντού υπάρχει ένας Hitchcock:



Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ:
(κλικ στη φωτογραφία)