The Shining - What Does The Final Image Actually Mean?


Πρόσφατα (χθες το βράδυ δηλαδή) είδα ξανά το The Shining (τη 'Λάμψη' μωρέ!) κι όπως έγραψα και στο twitter: "Να βλέπεις για 1η φορά σε 720p αυτή την υπερτέλεια αριστουργηματική ταινιάρα... Aξία ανεκτίμητη!!!"... Πραγματικά, ήταν σαν να είδα για πρώτη φορά αυτό το αξεπέραστο κινηματογραφικό διαμάντι...!!! Και κατά μία έννοια, ήταν όντως έτσι (αντί για 3η ας πούμε ξέρω γω)...!!! Βλέπετε, είδα το Directors Cut (που μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε), διάρκειας 143 λεπτών, σε 720p (16:9)... Στο DVD, που έχω αγορασμένο απ΄την εποχή που υπήρχαν ακόμα οι Δίδυμοι Πύργοι (a.k.a. WTC), η ταινία είναι σε 4:3 και διαρκεί 119 λεπτά...!!! Το πετάς ή δεν το πετάς το @#$%^&*;!;!; #stadialo (δεν το πετάς μόνο και μόνο γιατί δεν σου πάει η καρδιά να πετάξεις μία τέτοια ταινία)



Ό,τι και να πω για την αξία της ταινίας, θα'ναι λίγο... Τόσα χρόνια έχουν γίνει άπειρες αναλύσεις επί αναλύσεων από κριτικούς... Να κάτσω να πω, τι; Δεν υπάρχει καν λόγος να αναφερθώ λεπτομερώς στην αριστουργηματική σκηνοθεσία του Kubrick, στην μοναδική ερμηνεία του Nicholson, στην ανεπανάληπτη σκηνογραφία (πιο επιβλητικό δεν γινόταν να'ναι το Overlook Hotel κι αν τελικά γυριστεί το ομώνυμο prequel, θα το εκτιμούσα αν έβλεπα ακριβώς το ίδιο ξενοδοχείο - για το sequel δεν έχουμε κάποιο νέο), στην υπέροχη φωτογραφία, στην ανατριχιαστική μουσική επένδυση και στις σκηνές ανθολογίας της ταινίας (όλες είναι μία και μία)... Πραγματικά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Είναι στις 10 πιο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών και σίγουρα η πιο αγαπημένη μου της δεκαετίας του '80. Αναμφισβήτητα μιλάμε για αριστούργημα (10/10) από τα λίγα κι ας μην αρέσει στον Stephen King (κάποια στιγμή, για να θυμηθώ πόσο μεγάλη πατάτα ήταν, σκοπεύω να ξαναδώ και τη μίνι σειρά - το ότι ήταν πολύ πιο πιστή στο βιβλίο του συγγραφέα, δεν μου λέει απολύτως τίποτα - μόνο 1 σκηνή μου έχει μείνει μετά από τόσα χρόνια). Αυτή θα είναι για πάντα η καλύτερη ταινία που βασίστηκε σε βιβλίο του King.



Τέλος, θα ήθελα να σταθούμε στο φινάλε, που είναι ένα απ΄τα πιο WTF φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου...!!! Τι ήθελε να μας πει άραγεςςς ο "ποιητής" Kubrick, με τη φωτογραφία που μας έδειξε στα τελευταία δευτερόλεπτα της ταινίας;!;!; Το έκανε έτσι απλά για να μας δώσει ένα ανεξήγητο φινάλε, γιατί του άρεσε να παίζει με το μυαλό του θεατή ή υπάρχει εξήγηση;!;!; Τι δουλειά έχει ο Jack Torrance σε φωτογραφία του 1921;!;!; Ήταν πάντα ο επιστάτης του ξενοδοχείου;!;!; Πως γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα χωρίς να έχει αλλάξει καθόλου ηλικιακά;!;!; Στο λινκ που έχω στο τέλος της ανάρτησης, βρήκα όχι μία, αλλά 2 ολόκληρες εξηγήσεις (μου άρεσαν και οι 2 πάρα πολύ)...!!! Εσείς τι πιστεύετε ότι ισχύει και ποια εξήγηση σας αρέσει περισσότερο; Έχετε κάποια δικιά σας θεωρία; Έχετε ακούσει κάποια άλλη; Στα σχόλια, θα χαρώ να συζητήσουμε όλα τα πιθανά κι απίθανα σενάρια...!!!