House of Cards - Netflix Fired Kevin Spacey


Έχω πάνω από 2 χρόνια να ανεβάσω κάποια ανάρτηση στο CineTV-world και όλο αυτό το διάστημα δεν είχα νιώσει την ανάγκη να το κάνω. Να που όμως ήρθε η στιγμή να ποστάρω ξανά! (τώρα, πόσοι θα δουν το συγκεκριμένο ποστ είναι άλλο θέμα, αλλά δεν έχει σημασία - έτσι κι αλλιώς δεν έχω σκοπό να συνεχίσω να ανεβάζω αναρτήσεις) Από τη μέρα που άρχισαν οι αποκαλύψεις για τον (πρώην) μεγαλοπαραγωγό Harvey Weinstein (όχι ότι ο αδερφός του είναι καλύτερος), άνοιξαν για τα καλά οι ασκοί του Αιόλου και για άλλους διάσημους (και μη), ανθρώπους της χολιγουντιανής βιομηχανίας. Μεταξύ αυτών, οι σκηνοθέτες James Toback και Brett Ratner, ο Jeremy Piven, ο Dustin Hoffman (άλλη απογοήτευση κι αυτός...) και φυσικά ο Kevin Spacey... Με λίγα λόγια, τόσα χρόνια ο κόσμος (του θεάματος) το'χε τούμπανο και το Hollywood κρυφό καμάρι (άλλωστε όλες οι κατηγορίες των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών, είναι "alleged").


(απόσπασμα από επεισόδιο του Family Guy που προβλήθηκε το 2005...
Seth MacFarlane μπορεί να έχεις χοντροκομμένο εφηβικό χιούμορ, αλλά respect.)

Η αρχή του τέλους της καριέρας του Kevin Spacey σηματοδοτήθηκε από τον ηθοποιό του Star Trek: Discovery, Anthony Rapp (που αποκάλυψε πως το 1986, όταν ήταν 14 χρονών, ο τότε 26χρονος Spacey αποπειράθηκε να τον βιάσει) και στη συνέχεια, ο ίδιος ο Spacey τα έκανε ακόμα χειρότερα, όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με την γελοία ανακοίνωση που ανέβασε στο twitter. Ήταν μεθυσμένος μωρέ και δεν θυμάται αν όντως την έπεσε σε 14χρονο (δεν το αρνήθηκε)...

Α και παρεμπιπτόντως είναι γκέι (κάτι που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια βέβαια - και δεν μας αφορά), οπότε εμμέσως πλην σαφώς ήταν σαν να μας είπε ότι είναι μειονότητα και γι'αυτό πρέπει να τον δούμε με επιείκεια και να δικαιολογήσουμε την πράξη του... (που σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν ήταν απλά ένα μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη πριν 30 χρόνια και τέλος... αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, πάλι παιδεραστής θα ήταν σύμφωνα με την μαρτυρία του Rapp - άλλωστε για να είσαι δολοφόνος, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις πάνω από 1 ζωή την τελευταία 5ετία ξέρω γω)

(το κράξιμο που έφαγε στο twitter δεν λέγεται)

Με αυτή τη γελοία ανακοίνωσή του λοιπόν, κατάλαβα πως ο Kevin Spacey έχει πάρα πολλά κοινά με τον Frank Underwood... Δεν έχουμε να κάνουμε με 2 άκρως αντίθετες προσωπικότητες... Πραγματικά, χειρίστηκε το όλο θέμα όπως θα το χειριζόταν ο Underwood κι αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω πως τόσα χρόνια, δεν έπαιζε κάποιον φανταστικό χαρακτήρα στη σειρά, αλλά στήριξε το ρόλο του, πάνω στην προσωπικότητά του. Τόσα χρόνια δεν βλέπαμε έναν φανταστικό χαρακτήρα, αλλά έναν ρόλο που ουσιαστικά ήταν ψυχογραφικό ομοίωμα του ανθρώπου που τον υποδυόταν (και βασικά, αν ισχύουν όλα όσα έχουν ακουστεί - που δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω - ο Spacey είναι χειρότερος απ΄τον Underwood).

Όπως είπα, το περιστατικό με τον Rapp μόνο μεμονωμένο δεν ήταν. Ήταν απλά η αρχή των αποκαλύψεων. Απ'ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο θέατρο, αλλά ακόμα και στην παραγωγή του House of Cards (είπαμε, δεν υποδυόταν τον Underwood, ΗΤΑΝ ο Underwood), δεν σταμάτησε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να παρενοχλεί σεξουαλικά όποιον του γυάλιζε το μάτι... Άλλωστε αυτός ήταν ο διάσημος και βραβευμένος ηθοποιός του Hollywood, Kevin Spacey και αυτοί ήταν... τελείως ασήμαντοι μπροστά του. Ένα τίποτα. Επίσης, το 1983, όταν ήταν 24 χρονών, για κάποιο χρονικό διάστημα, φέρεται να διατηρούσε κανονική-ολοκληρωμένη σχέση με 14χρονο που πάλι επιχείρησε να βιάσει!!! (βέβαια αυτή τη φορά μιλάμε για ανώνυμη μαρτυρία, αλλά μετά απ'όλα αυτά, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για την εγκυρότητά της-αξιοπιστία της).

(η υπεροψία στο μεγαλείο της...)

Κι αν νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες για το ποιος είναι πραγματικά ο Spacey, κάνετε λάθος. Όταν ήταν 29 χρονών, κάλεσε στο σπίτι του έναν 16χρονο μαζί με το φίλο του, τους προσέφερε αλκοόλ και όπως ήταν "φυσιολογικό" - χωρίς να τους πει τίποτα - έβαλε να δουν πορνογραφική ταινία!!! Επίσης, στις αρχές του 2000 την είχε πέσει σε έναν δημοσιογράφο κλπ-κλπ-κλπ... Με λίγα λόγια, αυτός είναι ο πραγματικός Kevin Spacey.

Και πριν λίγες ώρες, προστέθηκε και ο γιος του ηθοποιού Richard Dreyfuss, στη λίστα των ανθρώπων που κατηγορούν τον Spacey για σεξουαλική παρενόχληση (και κάτι μου λέει πως θα προστεθούν πολλοί ακόμα)... Με άρθρο του στο buzzfeed, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και αποδεικνύει μια και καλή το απίστευτο θράσος αυτού του διεστραμμένου ανθρώπου... Μιλάμε για ΤΟ θράσος!!! Το αν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις εις βάρος του Spacey, είναι τελείως άλλο θέμα βέβαια, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βρετανική αστυνομία ερευνά μια άλλη υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης που υποτίθεται έχει να κάνει με τον διάσημο ηθοποιό... Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγουν κι άλλα στη φόρα... (κι όχι μόνο για τον Spacey)

(αφιερωμένο στον Spacey και στους ομοίους του)

Πριν το House of Cards, δεν ήμουν fan του Spacey. Δηλαδή, τον θεωρούσα αξιόλογο ηθοποιό, αλλά μέχρι εκεί. Με τη σειρά κατάφερε και με κέρδισε απόλυτα και το HoC ήταν (είναι;) στις 10 πιο αγαπημένες μου σειρές όλων των εποχών. (κατά τη γνώμη μου, η 5η σεζόν είναι μέχρι στιγμής η χειρότερη του HoC, αλλά δεν έχει σημασία - ειδικά οι 2 πρώτες σεζόν είναι από τις πιο καταπληκτικές στην ιστορία της τηλεόρασης) Απλά τώρα δεν ξέρω αν θα το ξαναδώ ποτέ από την αρχή... Την 6η (και τελευταία) θα τη δω βέβαια (όποτε - κι αν ποτέ - βγει), αλλά δεν θα είναι το ίδιο χωρίς τον Underwood... (όχι, spin-off δεν πρόκειται να δω) Αναμφισβήτητα όμως, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, το Netflix έπραξε σωστά και απέλυσε τον Spacey. (#DamageControl) Δεν γινόταν να συμμετάσχει ξανά. Θα παραήταν awkward και αηδιαστικό το θέαμα...

Πάντως πραγματικά είναι ειρωνικό... Το House of Cards ήταν η σειρά που έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του Spacey που βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία (ουσιαστικά την αναβίωσε) και τόσα χρόνια νομίζαμε πως είναι μια σειρά για την άνοδο ενός ανήθικου, ελεεινού, αδίστακτου, διεφθαρμένου, πανούργου - μακιαβελικών αποχρώσεων - ανθρώπου,  στο ανώτερο αξίωμα των ΗΠΑ και ήταν αναμενόμενο, στο τέλος να βλέπαμε την οριστική πτώση του... Μόνο που το HoC είναι πιο meta απ'όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε και τελικά δεν είναι απλά μια σειρά για την άνοδο και την πτώση ενός φανταστικού χαρακτήρα που ακούει στο όνομα Frank Underwood, αλλά πλέον μιλάμε για μια σειρά που έχει άμεση σχέση με την άνοδο και την πτώση του πρωταγωνιστή της, Kevin Spacey. Αυτή τη στιγμή, ο ειρωνικά meta τίτλος της, τα λέει όλα για την καριέρα του. Αυτό το "house of cards" έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. (αν όχι, Trump μέχρι να σβήσει ο ήλιος)

("ντικ-γκράμπερ" βς "πούσι-γκράμπερ")

Υ.Γ. ελπίζω σύντομα η μπόρα να πάρει και τους Victor Salva (ο τύπος είναι ένα τρισάθλιο - ανθρωποειδές - υποκείμενο και το Hollywood κάνει τα στραβά μάτια) και Bryan Singer (ο οποίος φυσικά έχει συνεργαστεί με τον Spacey στο υπερτιμημένο The Usual Suspects και στο μέτριο Superman Returns - γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι που λέμε - #diplis)... Τέλος, αναρωτιέμαι πόσο τυχαίο μπορεί να είναι που τη χρονιά που ο 15χρονος Brad Renfro πρωταγωνίστησε στο Apt Pupil (1998) του Singer, συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και το 2008 πέθανε από υπερβολική δόση... Απλά αναρωτιέμαι... Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά άραγε; Όπως και να'χει, πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στον (φαινομενικά) "λαμπερό κόσμο του θεάματος".

Υ.Γ.2. για τις περιπτώσεις των Polanski και Woody Allen δεν θα σχολιάσω καν. Έχει καταντήσει υπερβολικά γελοίο τόσες δεκαετίες... Από μένα πάντως, κανένας σεβασμός γι'αυτούς τους "μεγάλους" και "σπουδαίους" "καλλιτέχνες". Αλήθεια ποια είπαμε ότι είναι η αγαπημένη σας ταινία του Woody Allen;;; (#MustRead)